Bir yandan hukuk devleti olmanın gereği olarak, bir yandan da gelişen ekonömik, sosyal, teknik ve kültürel ko şullara paralel olarak yeni hukuki metinlerin yürürlü ğe konulmasıgere
Ülkemizde, 1839 Yılında ilan olunan Tanzimat Fermanı'ndan sonra yönetimin hukuka bağlılığıile birlikte yasalaşma hareketi de başlamıştır (1).
1 ve II. Meşrutiyet dönemlerinde hukuk devleti ile ilgili olarak gosterilen çabalann sonucu Cumhuriyet döneminde aılnmıştır (2). Çünkü, hukuk devletinin önde gelen özelli ği olan yöntemin hukuka 'bağlılığı, yönetile'nlere de hukuk güvenliği sağlanması Cumhuriyet döneminde gerçekle şmiştir.
Bir yandan hukuk devleti olmanın gereği olarak, bir yandan da gelişen ekonömik, sosyal, teknik ve kültürel ko şullara paralel olarak yeni hukuki metinlerin yürürlü ğe konulmasıgerekmiştir. Bu hukuki metinlerin ba şında yasalanm ız gelmektedir. Yasa, hukukun doğrudan doğruya bir kaynağıdır (3). Yasalar medeni ve' kültürel alanlarda ilerlemiştoplumlara özgü bir varlıktır (4). Bunun için de hukuk kurallar ırnnın en iyi hazırlanmış şekli ol- mandır.
Bir bakıma hukuk devleti olmak, toplum hareketlerini yak ın- dan izlemektir. Devlet toplumdaki her yenileşmeye cevap ver- mek zorunddır. Bu nedenle, hukuk kuıallan toplumun eğilimi-